Nie wiem czemu tak jest z tym ciastem? Właściwie jak z winem…im starsze tym lepsze. Kruche, pełne bakalii. Co do bakalii, to należy użyć takich jakie lubi się najbardziej. Nie będziecie zawiedzeni, to prosty przepis, na proste ciasto!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 250–300g bakalii

Przygotowanie

  1. Rodzynki należy opłukać, osączyć i wymieszać z pozostałymi bakaliami (pokrojonymi). Delikatnie oprószamy bakalie mąką i odstawiamy.
  2. Masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno żółtka i wanilię oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, mieszamy.
  3. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy, idealnie nadaje się do tego silikonowa szpatułka.
  4. Masę przekładamy do podłużnej formy keksowej (długość ok. 30 cm), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nacinamy ją wzdłuż nożem i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy 175°C i pieczemy przez ok. 50–55 minut. Smacznego!

Używamy mieszanki ulubionych bakalii: suszone śliwki, morele i żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, rodzynki, migdały, itd.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!