Nie wiem czemu tak jest z tym ciastem? Właściwie jak z winem…im starsze tym lepsze. Kruche, pełne bakalii. Co do bakalii, to należy użyć takich jakie lubi się najbardziej. Nie będziecie zawiedzeni, to prosty przepis, na proste ciasto!
Składniki
- 300g mąki pszennej
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 250–300g bakalii
Przygotowanie
- Rodzynki należy opłukać, osączyć i wymieszać z pozostałymi bakaliami (pokrojonymi). Delikatnie oprószamy bakalie mąką i odstawiamy.
- Masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno żółtka i wanilię oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, mieszamy.
- Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy, idealnie nadaje się do tego silikonowa szpatułka.
- Masę przekładamy do podłużnej formy keksowej (długość ok. 30 cm), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nacinamy ją wzdłuż nożem i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy 175°C i pieczemy przez ok. 50–55 minut. Smacznego!
Używamy mieszanki ulubionych bakalii: suszone śliwki, morele i żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, rodzynki, migdały, itd.