Jeszcze kilka lat temu nie znałam pesto, później poznałam te z półki sklepowej! Teraz nie wyobrażam sobie innego, jak świeżego, własnej roboty lub tego, kupionego na włoskim targu. Przyrządzenie pesto zajmuje dosłownie chwilę, a smak? niepowtarzalny!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 duży pęczek bazylii, ok. 100g
- 1 garść orzeszków pinii, ok. 50g
- 1 ząbek czosnku
- ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino
- ok. 100ml oliwy z oliwek
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy.
- Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.
- Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą.
- Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Smacznego!
Tak przygotowane pesto przechowujemy w lodówce. Należy spożyć je w ciągu kilku dni.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!