Kluski śląskie są jednymi z prostszych do przygotowania. Ugotowane ziemniaki łączymy z mąka ziemniaczaną w stosunku 4:1, formujemy kulki z wgłębieniem i gotujemy w osolonym wrzątku. Po śląsku gůmiklyjzy podajemy często z roladą śląską, z różnymi sosami lub okraszone stopioną słoniną. Jeśli zostały Wam z obiadu ugotowane ziemniaki, do dzieła!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 1kg ziemniaków
  • ok. 250g mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Ostudzone ziemniaki ugniatamy płasko w misce, dzielimy na 4 części. Jedną część wycinamy nożem i wyjmujemy.
  2. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, na równo z ziemniakami. Wszystko zagniatamy (razem z wyjętą częścią ziemniaków), aż masa ziemniaczana będzie gładka.
  3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być też większe), na środku każdej kluski wygniatamy palcem niewielką dziurkę (zdjęcie).
  4. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia ok. 1–2 minut, zależy od ich wielkości. Wyjmujemy i odcedzamy.
  5. Podajemy z różnymi sosami (na zdjęciu z sosem grzybowym), roladą śląską , śmietaną lub okraszone stopioną słoniną. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!