Niesamowicie prosta i aromatyczna zupa, szczególnie teraz gdy możemy dostać fantastyczną dynię. Połączenie kminku, dyni, marchwi oraz masła daje słodycz z ciekawym aromatem kminku. Przepis wiernie odtworzony z książki, która ukaże się za kilka dni, książki „Moje smaki” Michela Morana.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 300g marchwi
- 300g miąższu dyni
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, lub 2 mniejsze
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- sól
- pieprz
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
- W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim obraną i posiekaną cebulę.
- Następnie dodajemy marchew pokrojoną w talarki i dynię pokrojoną w kostkę. Smażymy przez chwilę po czym zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryło warzywa.
- Dodajemy kminek, solimy, pieprzymy, przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż marchew będzie miękka.
- Miksujemy zupę i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Cienkim strumieniem, cały czas mieszając wlewamy żółtka wymieszane z mlekiem. Nie gotujemy! Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ptysiami serowymi. Smacznego!
Źródło: „Moje smaki” – Michel Moran
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!