Knedle, kto ich nie lubi? Słodkie truskawki, otulone miękki ciastem, polane słodki sosem i prażonymi orzeszkami. Prosty przepis na proste danie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 400g truskawek
- 6 łyżeczek cukru
Dodatki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/2 szklanki orzechów, ulubionych
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Zagniatamy ciasto na knedle. Na każdy placuszek nakładamy 0,5 łyżeczki cukru, truskawkę (całą lub przekrojoną, zależy jak są duże) i zlepiamy ciasto. Kręcimy kulkę i odkładamy na deskę posypaną mąka.
- Knedle wrzucamy na wrząca osoloną wodę. Gotujemy 6 do 8 minut. Wyjmujemy, podajemy z sosem i lekko uprażonymi orzechami. Smacznego!
Sos. Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem i wanilią.
Orzechy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekane orzechy i lekko je smażymy. Posypujemy nimi knedle.
Z porcji wychodzi ok. 12 sztuk dużych knedli, jeśli macie mniejsze truskawki, wyjdą mniejsze knedle i więcej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!