Lekko obsmażane i podpiekane. Wersja dla dzieci i dorosłych. U mnie strzał w 10. Zresztą u mnie dzieci zjedzą kotlety w każdej postaci, nawet warzywne. Warunek? Muszą być panierowane i obsmażone. Staram się jednak dawkować im takie szczęście, ale od czasu do czasu przygotowujemy takie właśnie cuda.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 500g świeżego dorsza
  • 1 jajko
  • 2 szalotki
  • 1 bułka kajzerka, namoczona
  • 3 łyżki koperku posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Szalotkę drobno siekamy. Dorsza kroimy na mniejsze kostki, wrzucamy je do malaksera i króko miksujemy (możemy też drobno posiekać dorsza). Dodajemy jajko, dobrze odciśnietą bułkę, szalotkę i miksujemy, gdy składniki sie połączą, masę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. W razie potrzeby (gdy masa wyjdzie za luźna) możemy dosypać 1–2 łyżki bułki tartej.
  2. Z masy formujemy okragłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy po 2 minuty z każdej strony, na mocno rozgrzanym oleju. Kotleciki mają się lekko zarumienić. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC, na 10–12 minut, aby kotleciki się dopiekły. Podajemy z sałatą, opiekanymi ziemniakami, frytakmi czy między bułką, tak jak lubicie. Smacznego!

Możemy użyć również mrożonego dorsza lub innej białej ryby. Należy ją tylko dobrze rozmrozić i odsączyć między ręcznikami kuchennymi.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!