Dawno nie jadłam krajanki, chyba w czasach szkolnych ostatni raz. Ta jest troszkę inna niż tradycyjne, ale jest bardzo pyszna. Połączenie słodkiego i kwaśnego smaku jest bardzo świeże i delikatne w tym wydaniu. Przepis pochodzi z Moich Wypieków.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Spód

  • 90g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa żurawinowa

  • 1,5 szklanki suszonych żurawin (użyłam 2 szklanek świeżej żurawiny)
  • 2 szklanki wody (użyłam 3 łyżek)
  • 2 łyżki cukru, tylko do świeżych żurawin

Pianka cytrynowa

  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Spód.Masło mieszamy z cukrem pudrem, mąką i wanilią. Zagniatamy i równo wykładamy spód tortownicy (20 x 20 cm), który wcześniej wykładamy pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy spód przez ok. 15 minut w temperaturze 165°C. Studzimy go.
  2. Masa żurawinowa. Żurawiny zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż woda całkowicie się wygotuje. Powstanie gęsta masa. Możemy ją zmiksować lub zostawić taką jaka jest. Jeśli używamy świeżej żurawiny, zalewamy ją wodą (3 łyżkami) i gotujemy pod przykryciem. Gdy żurawiny zaczną się rozpadać dodajemy cukier, odkrywamy i smażymy aż, żurawiny zgęstnieją. Studzimy masę żurawiną i wykładamy na podpieczony spód.
  3. Pianka cytrynowa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, następnie żółtka i sok z cytryny. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na żurawinę.
  4. Krajankę pieczemy w temperaturze 150°C ok. 40 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Studzimy. Przed podaniem krajankę kroimy na kwadraty lub prostokąty i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Piankę cytrynową zrobiłam z 1,5 porcji, czyli 3 jajek.

Użyłam soku z jednej cytryny i starłam również skórkę. Pianka wyszła dość mocno cytrynowa. Jeśli ktoś nie lubi, może zmniejszyć ilość soku.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!