Miałam wątpliwości czy krem z kalafiora nie będzie za mdły, ale tak nie jest. Krem jest za to delikatny w smaku, dlatego możemy podawać go z różnymi dodatkami. Ja zaprezentowałam prostą wersję z grzankami i szczypiorkiem, ale można posypać go odrobiną sera pleśniowego czy koziego. Będzie pysznie!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 kalafior, ok. 500g
- 2 ziemniaki
- 1/2 pora
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- sól morska
- pieprz
- szczypiorek
- grzanki do podania
Przygotowanie
- Na oliwie z oliwek smażymy posiekanego pora i cebulę, aż się zeszklą. Por starci swoją ostrość.
- Dodajemy kalafiora (wcześniej podzielonego na różyczki i opłukanego), marchew pokrojoną w cienkie talarki, ziemniaka pokrojonego w kostkę i zalewamy bulionem, tak aby przykryć warzywa.
- Gotujemy na wolnym ogniu aż, warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
- Wszystko miksujemy na gładką masę, dolewamy śmietanę i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
- Krem podajemy polany odrobiną oliwy z oliwek, posypany szczypiorkiem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Opcjonalnie: krem możemy przed podaniem posypać pokruszoną gorgonzolą, oczywiście w małej ilości.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!