Ta angielska zupa zachwyca w swojej prostocie. Kilka składników daje nam aromatyczną, lekką zupę, a w zależności jakiego użyjecie bulionu, zupa marchwiowa może być wegetariańska lub nawet wegańska. Na koniec miksujemy ją do pożądanej konsystencji, np. na gładki, aksamitny krem.

Składniki

  • ok. 500g marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,2 l bulionu (z kurczaka lub wegetariański)
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem smażymy kilka minut pokrojoną cebulę i marchewkę, aż wszystko zacznie lekko mięknąć.
  2. Dodajemy mieloną kolendrę, sól, pieprz i smażymy kolejną minutę.
  3. Wlewamy bulion, gotujemy całość aż marchewka będzie miękka. Miksujemy zupę, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Po zmiksowaniu doprowadzamy zupę do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Podajemy z grzankami. Smacznego!