Ta angielska zupa zachwyca w swojej prostocie. Kilka składników daje nam aromatyczną, lekką zupę, a w zależności jakiego użyjecie bulionu, zupa marchwiowa może być wegetariańska lub nawet wegańska. Na koniec miksujemy ją do pożądanej konsystencji, np. na gładki, aksamitny krem.
Składniki
- ok. 500g marchewki
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,2 l bulionu (z kurczaka lub wegetariański)
- pęczek świeżej kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem smażymy kilka minut pokrojoną cebulę i marchewkę, aż wszystko zacznie lekko mięknąć.
- Dodajemy mieloną kolendrę, sól, pieprz i smażymy kolejną minutę.
- Wlewamy bulion, gotujemy całość aż marchewka będzie miękka. Miksujemy zupę, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
- Po zmiksowaniu doprowadzamy zupę do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Podajemy z grzankami. Smacznego!