Ta angielska zupa zachwyca w swojej prostocie. Kilka składników daje nam aromatyczną, lekką zupę, a w zależności jakiego użyjecie bulionu, zupa marchwiowa może być wegetariańska lub nawet wegańska. Na koniec miksujemy ją do pożądanej konsystencji, np. na gładki, aksamitny krem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 500g marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,2 l bulionu (z kurczaka lub wegetariański)
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem smażymy kilka minut pokrojoną cebulę i marchewkę, aż wszystko zacznie lekko mięknąć.
  2. Dodajemy mieloną kolendrę, sól, pieprz i smażymy kolejną minutę.
  3. Wlewamy bulion, gotujemy całość aż marchewka będzie miękka. Miksujemy zupę, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Po zmiksowaniu doprowadzamy zupę do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Podajemy z grzankami. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!