Dzisiejsza propozycja to delikatny krem z pieczonego bakłażana z dodatkiem ostrej pasty harrisy. Krem jest bardzo lekki, ale pożywny i lekko rozgrzewający. Idealny na jesienne wieczory. Przyrządzimy go błyskawicznie. Ja podałam go tylko z łyżką jogurtu greckiego, ale dodatkowo śmiało możemy podać grzanki. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 duże bakłażany
- 1 puszka cieciorki
- ok. 0.5 l bulionu warzywnego
- 1-2 łyżeczki pasty harrisy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego, opcjonalnie, dodaje koloru zupie
- sól
- pieprz
- jogurt grecki do dekoracji
- skórka otarta z pomarańczy, do dekoracji
Przygotowanie
- Bakłażany myjemy, kroimy wzdłóż, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC, aż się mocno zarumieni.
- Przestudzonego bakłażany obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę razem z cieciorką, sokiem z pomarańczy, koncentratem pomidorowym i harrisą (dodawajmy ją stopniowo, jest pikantna).
- Powstały krem przelewamy do garnka, dolewamy bulion, aż uzyskamu porządaną konsystencję, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
- Podajemy z łyżką jogurtu greckiego i startą skórką z pomarańczy. Możemy również dodatkowo podać grzanki, u mnie wersja bez :) Smacznego!
Harrisa: Ostra pasta, wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!