Klasyczna tarta na cienkim kruchym spodzie, bez cukru. Góra to słodka waniliowa kruszonka, a owoce? Użyłam mrożonych tegorocznych truskawek. Tartę można bardzo łatwo przygotować, świetnie się kroi, mimo iż cały sok z truskawek został wewnątrz tarty. Pycha :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Spód

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g kwaśniej gęstej śmietany
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Owoce

  • ok. 600g mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Spód. Mąkę rozcieramy z masłem na bardzo drobną kruszonkę, dodajemy sól i śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto, możliwie jak najkrócej. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3–4 mm i wykładamy nim wcześniej wysmarowaną i posypaną mąką tortownicę/ formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciasto ma zachodzić na bok formy. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika lub lodówki, schłodzone zachowa kształt.
  2. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 190ºC, gdy się nagrzeje wyjmujemy spód, nakłuwamy go widelcem, ok. 10 razy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut, aż spód lekko się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy.
  3. Kruszonka. Masło łączymy z cukrem i wanilią. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy.
  4. Owoce. Mrożone truskawki kroimy na pół (uwaga żeby się nie skaleczyć), wkładamy do miski. Jeśli są lekko oszronione płuczemy je pod chłodną wodą i dokładnie odcedzamy. Cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy i posypujemy owoce. Podrzucamy je w misce, aż zostaną dokładnie pokryte mąka i cukrem.
  5. Owce wykładamy na podpieczony spód, nadmiar mąki który spadnie na dół miski zostawiamy. Na owoce rozkładamy kruszonkę. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45–50 minut w temperaturze 170ºC. Zimną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Owoce: ja użyłam truskawki mrożone, można użyć jagody, maliny, jeżyny, można łączyć owoce!

Mąka w owocach ma na celu zagęszczenie soku który wypłynie z owoców podczas pieczenia. Mąka połączona z cukrem łatwiej się rozprowadzi.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!