Jak zwykle nie zaplanowałam co by tu upiec na sobotę do popołudniowej kawy? W szafce cukier i mąka, w lodówce masło i mleko, a szufladzie, resztka orzechów włoskich. Tak powstały kakaowe babeczki wypełnione masa kajmakową. Dopełnieniem całego smaku jest uprażony orzech włoski. Prosty, pyszny przepis i tak nie wiele do niego potrzeba.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto kruche
- 180g mąki pszennej
- 30g kakao
- 150g masła
- 60g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany (18%)
Masa kajmakowa
- 500ml mleka (1,5%)
- 250g cukru
- 100g masła
- 1 laska wanilii
Do dekoracji
- orzechy włoskie lub inne ulubione
Przygotowanie
- Składniki ciasta kruchego szybko zagniatamy na gładką masę (mąkę należy przesiać razem kakao i cukrem pudrem). Zawinięte w folię ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Foremkę do muffin smarujemy bardzo cienko masłem.
- Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 5mm. Wycinamy okrągłe krążki o średnicy 7-8 cm i wkładamy w zagłębienia foremki. Wkładamy jeszcze raz do lodówki na 10 minut. Po tym czasie pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 180°C .
- Masa kajmakowa. Mleko łączymy z cukrem i rozciętą laską wanilii. Gdy się zagotuje wyjmujemy wanilię, a mleko z cukrem dalej gotujemy, na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie miała słomkowy kolor.
- Masa jest gotowa, gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się.
- Masę zdejmujemy z ognia i ucieramy aż ostygnie. Powinna też zrobić się odrobinę jaśniejsza. Dodajemy miękkie masło i ucieramy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Masę kajmakową nakładamy na upieczone kruche babeczki. Gdy lekko zastygnie układamy na niej po połówce wcześniej uprażonego orzecha włoskiego. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie zastygła. Smacznego!
Można użyć gotowej masy kajmakowej, jeśli macie swoją ulubioną.
Do dekoracji można użyć: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, rodzynki lub małe ciasteczka upieczone z resztek ciasta kruchego.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!