Jest to propozycja dla każdego kto lubi kruche ciastka. Proste, bez wymyślania, idealne na podwieczorek do kawy i dla dzieci na deser, a jeśli chcecie się pobawić można wyciąć duże serce. Udekorować je i na zbliżające się Walentynki będziecie mieć ciekawy podarunek, do tego smaczny. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 białko
  • dżem lub konfitura, ulubione

Przygotowanie

  1. Obydwie mąki i cukier puder przesiewamy do jednej miski. Dodajemy żółtko, kwaśną śmietanę, wanilię i pokrojone w kostkę masło. Chłodnymi rękoma szybko zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Wyjmujemy ciasto i dzielimy na 2 porcje. Wałkujemy pierwszą część na grubość 4 mm i wycinamy dwa takie same serca (wcześniej przygotowałam szablon z grubego papieru, wg dwóch kół o średnicy 20 cm). W jednym z nich w środku wycinamy mniejsze serce.
  3. Pełne serce smarujemy białkiem, szczególnie brzegi, następnie równo nakładamy na nie serce z wyciętym środkiem. Lekko przyciskamy na brzegach aby mieć pewność, że się połączyły. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy na grubość 3–4 mm i wycinamy parzystą ilość kółek o średnicy ok. 6 cm. W połowie ciastek wycinamy mniejsze kółka, o średnicy 3–4 cm i postępujemy podobnie jak z sercem. Całe kółka smarujemy białkiem (szczególnie brzegi) i nakładamy na nie kółka z wyciętym środkiem. Upewniamy się, że kółka są sklejone. Wierzch ciastek również można posmarować białkiem. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  5. Gdy są już schłodzone wyjmujemy je i na środek ciastek oraz serca nakładamy nasz ulubiony dżem lub konfiturę z „górką”.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy na złoty kolor, ok. 12–15 minut, serce trochę dłużej. Po upieczeniu gdy już ostygną, dekorujemy wg uznania lukrem.
  7. Lukier. 4–5 łyżek cukru pudru wymieszać z łyżką soku z cytryny i gorącą łyżką wody. Lukier trzeba rozrobić tak, aby był dość gęsty. W razie potrzeby dodajemy cukru pudru.

Zarówno wielkość serca i wielkość ciastek zależą od Was. Ja wycięłam specjalnie większe, bo na takie miałam ochotę, jeśli zrobicie mniejsze wyjdzie ich oczywiście więcej.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!