Jest to propozycja dla każdego kto lubi kruche ciastka. Proste, bez wymyślania, idealne na podwieczorek do kawy i dla dzieci na deser, a jeśli chcecie się pobawić można wyciąć duże serce. Udekorować je i na zbliżające się Walentynki będziecie mieć ciekawy podarunek, do tego smaczny. Polecam!
Składniki
- 250g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru pudru
- 200g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 białko
- dżem lub konfitura, ulubione
Przygotowanie
- Obydwie mąki i cukier puder przesiewamy do jednej miski. Dodajemy żółtko, kwaśną śmietanę, wanilię i pokrojone w kostkę masło. Chłodnymi rękoma szybko zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Wyjmujemy ciasto i dzielimy na 2 porcje. Wałkujemy pierwszą część na grubość 4 mm i wycinamy dwa takie same serca (wcześniej przygotowałam szablon z grubego papieru, wg dwóch kół o średnicy 20 cm). W jednym z nich w środku wycinamy mniejsze serce.
- Pełne serce smarujemy białkiem, szczególnie brzegi, następnie równo nakładamy na nie serce z wyciętym środkiem. Lekko przyciskamy na brzegach aby mieć pewność, że się połączyły. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
- Drugą część ciasta wałkujemy na grubość 3–4 mm i wycinamy parzystą ilość kółek o średnicy ok. 6 cm. W połowie ciastek wycinamy mniejsze kółka, o średnicy 3–4 cm i postępujemy podobnie jak z sercem. Całe kółka smarujemy białkiem (szczególnie brzegi) i nakładamy na nie kółka z wyciętym środkiem. Upewniamy się, że kółka są sklejone. Wierzch ciastek również można posmarować białkiem. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
- Gdy są już schłodzone wyjmujemy je i na środek ciastek oraz serca nakładamy nasz ulubiony dżem lub konfiturę z „górką”.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy na złoty kolor, ok. 12–15 minut, serce trochę dłużej. Po upieczeniu gdy już ostygną, dekorujemy wg uznania lukrem.
- Lukier. 4–5 łyżek cukru pudru wymieszać z łyżką soku z cytryny i gorącą łyżką wody. Lukier trzeba rozrobić tak, aby był dość gęsty. W razie potrzeby dodajemy cukru pudru.
Zarówno wielkość serca i wielkość ciastek zależą od Was. Ja wycięłam specjalnie większe, bo na takie miałam ochotę, jeśli zrobicie mniejsze wyjdzie ich oczywiście więcej.