Bardzo proste ciasto połączone z jabłkami, lekko podsmażonymi z cynamonem. Wystarczy połączyć wszystkie składniki na ciasto, a w efekcie końcowym uzyskamy pyszne, mięciutkie i aromatyczne rogaliki, idealne na podwieczorek. Przepis ze strony 2 smaki. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto
- 500g mąki pszennej
- 200g masła
- 40g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Owoce
- Jabłka
- cynamon
- cukier
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody, opcjonalnie
Przygotowanie
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wkładamy przesianą mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Składniki powinny dokładnie się połączyć, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
- Jabłka. W tym czasie obieramy jabłka, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na patelnię dodajemy cynamon i cukier do smaku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy, aby ostygły.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na 3 ub 4 równe części. Z każdej formujemy kulę i wałkujemy ją w kształcie koła na grubość ok. 4 mm. Koło dzielimy na 8 porcji (tak jak pizzę), u podstawy (tej zaokrąglonej) nakładamy po łyżeczce jabłek i zwijamy rogaliki do środka (końcówkę wierzchołka smarujemy białkiem). Formujemy rogalik i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 25–30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 175C i wstawiamy wyrośnięte rogalki. Pieczemy ok. 15–20 minut, aż się zarumienią. Lekko ciepłe smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
- Lukier. Wszystkie składniki łączymy. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie wody lub cukru pudru. Smacznego!
Źródło: 2 smaki
Jako nadzienia możemy użyć różnych owoców sezonowych, powideł, konfitury lub białego sera. Czyli tak jak lubimy.
Rogaliki możemy zrobić większe, wtedy ciasto dzielimy na 2 części i wyjdzie nam 16 większych sztuk, możemy też podzielić je na 4 części i zrobić malutkie, jak wolimy.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!