Pieczenie mazurków na Wielkanoc jest tak samo popularne jak babki wielkanocne czy pascha. Dziś pokażę Wam przepis na kruchy spód do mazurków. Spód jest naprawdę kruchy i można go wykorzystać do dowolnego mazurka: bakaliowego, czekoladowego czy z masą kajmakową.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki krupczatki
- 200g miękkiego masła
- 100g cukru białego
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy.
- Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę. Szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy a nie kruchy), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
- Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę.
- Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni. Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!