Taki tradycyjny krupnik nauczyłam się gotować, podpatrując jak robi to moja mama. Jest podobny, choć mamy pewnie był lepszy. Ja swój robię na żeberkach lub kurczaku, zależy co mam w lodówce. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 300g żeberek wieprzowych
- 100g kaszy jęczmiennej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 10 cm kawałek pora
- kawałek selera
- 5–6 średnich ziemniaków
- natka pietruszki
- 3 grzyby suszone
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Żeberka płuczemy i zalewamy wodą, ok. 2 litry, gdy się zagotują zbieramy powstałą szumowinę/ pianę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kilka kulek czarnego pieprzu oraz grzyby suszone (połamane). Żeberka gotujemy ok. 30 minut.
- Dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Następnie marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę, selera, pora, opaloną cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej, aż kasza i warzywa będą miękkie.
- Wyjmujemy żeberka, obieramy z mięsa i dodajemy je do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Zupę możemy ugotować również na udku z kurczaka lub kawałku wołowiny
Krupnik można okrasić skwarkami ze słoniny.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!