Często łącze kurczaka z pomidorami i zwykle idę w klasykę. Wtedy powstają proste sosy, głównie ze względu na dzieci. Tym razem postanowiłam wzbogacić sos w kapary, oliwki i rozmaryn.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Kurczaka podlałam białym winem co nadało mu charakterystycznego smaku. Wyszło mega fajne połączenie, bardziej wykwintne, a kurczak jest soczysty i aromatyczny. I wiecie co? Dzieciom też smakowało. Podajcie go z pieczonymi ziemniakami. To co, gotujemy dziś na obiad? Czy jutro? A może na kolację?
Składniki
- 6-8 kawałków kurczaka, udka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 200 ml białego wina wytrawnego
- ok. 600 ml bulionu drobiowego
- garść zielonych oliwek
- ok. 100 g kaparów
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Kurczaka myjemy i osuszamy. Jeśli mamy całe ćwiartki możemy je podzielić, ale nie musimy. Kurczaka doprawiamy lekko solą i obsmażamy na złoty kolor na oliwie i maśle. Gdy kurczak jest już obsmażony dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- Podlewamy kurczaka winem, gdy połowa odparuje, wlewamy bulion, dodajemy pomidory (możemy je pokroić), kapary, rozmaryn i dusimy do miękkości kurczaka. W połowie duszenia możemy odkryć kurczaka, żeby sos lekko się zredukował. Gdy kurczak jest już miękki dodajemy oliwki, dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!