Kawałki kurczaka panierowane w cieście piwnym wychodzą niesamowite, są idealne jako przekąska do piwa, zamiast chipsów! Dzięki temu, że białko ubiłam oddzielnie, ciasto wyszło lekkie, a paluszki chrupiące. Całość dopełnia sos słodko-pikantny z papryczek chilli, bardzo porosty. Możemy przygotować go dzień lub kilka dni wcześniej. Cóż więcej chcieć, chyba tylko ładnej pogody i zimnego piwa do popicia :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- ok. 2,5 szklanki piwa jasne ryżowe Książęce
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany tortowej 36%
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sos słodko-pikantny
- 4–5 papryczek chilli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 7 łyżek cukru
- 4–5 łyżek octu winnego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Przygotowanie
- Sos. Papryczki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do małego rondelka, dodajemy starty imbir, starty czosnek, cukier, ocet i wodę. Wstawiamy na ogień, podgrzewamy, gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli, aż zacznie gęstnieć. Sos odstawiamy do ostygnięcia, gdy będzie miał konsystencję syropu.
- Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, po środku robimy dołek, dodajemy: żółtka (białka odkładamy), śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i powoli wlewamy piwo cały czas mieszając. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść gęste i troszkę ciągnące. Odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie myjemy piersi z kurczaka, osuszamy i kroimy piersi wzdłuż, a później w paski, niezbyt grube. Lekko je solimy i pieprzymy.
- Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z ciastem, teraz nabierze odpowiedniej konsystencji i lekkości. Następnie pojedynczo wkładamy do ciasta paski kurczaka, dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na brązowy kolor, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Tak przygotowane przekąski w cieście piwnym podajemy na ciepło lub na zimno z sosem z chilli i oczywiście popijamy zimnym piwem jasnym ryżowym, które świetnie ugasi pragnienie. Smacznego!
Piersi z kurczaka należy pokroić w cieńsze paski, łatwiej się usmażą i mniej nasiąkną tłuszczem.
W ten sam sposób możemy panierować i smażyć np. krewetki lub warzywa. Ja usmażyłam jeszcze pieczarki. Wyszły pyszne!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!