Kawałki kurczaka panierowane w cieście piwnym wychodzą niesamowite, są idealne jako przekąska do piwa, zamiast chipsów! Dzięki temu, że białko ubiłam oddzielnie, ciasto wyszło lekkie, a paluszki chrupiące. Całość dopełnia sos słodko-pikantny z papryczek chilli, bardzo porosty. Możemy przygotować go dzień lub kilka dni wcześniej. Cóż więcej chcieć, chyba tylko ładnej pogody i zimnego piwa do popicia :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ok. 2,5 szklanki piwa jasne ryżowe Książęce
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany tortowej 36%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sos słodko-pikantny

  • 4–5 papryczek chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 7 łyżek cukru
  • 4–5 łyżek octu winnego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. Sos. Papryczki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do małego rondelka, dodajemy starty imbir, starty czosnek, cukier, ocet i wodę. Wstawiamy na ogień, podgrzewamy, gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli, aż zacznie gęstnieć. Sos odstawiamy do ostygnięcia, gdy będzie miał konsystencję syropu.
  2. Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, po środku robimy dołek, dodajemy: żółtka (białka odkładamy), śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i powoli wlewamy piwo cały czas mieszając. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść gęste i troszkę ciągnące. Odstawiamy na 15 minut.
  3. W tym czasie myjemy piersi z kurczaka, osuszamy i kroimy piersi wzdłuż, a później w paski, niezbyt grube. Lekko je solimy i pieprzymy.
  4. Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z ciastem, teraz nabierze odpowiedniej konsystencji i lekkości. Następnie pojedynczo wkładamy do ciasta paski kurczaka, dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na brązowy kolor, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  5. Tak przygotowane przekąski w cieście piwnym podajemy na ciepło lub na zimno z sosem z chilli i oczywiście popijamy zimnym piwem jasnym ryżowym, które świetnie ugasi pragnienie. Smacznego!

Piersi z kurczaka należy pokroić w cieńsze paski, łatwiej się usmażą i mniej nasiąkną tłuszczem.

W ten sam sposób możemy panierować i smażyć np. krewetki lub warzywa. Ja usmażyłam jeszcze pieczarki. Wyszły pyszne!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!