To błyskawiczne danie wymyśliłam na poczekaniu, z tego co było w lodówce. Dlatego, teraz jest takie cenne i czasem do niego wracamy. Przygotowanie wszystkiego wraz ze zrobieniem sosu, zapiekanej kapusty i puree ziemniaczanego to jakieś 40 minut, a obiad był wyśmienity.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 4–5 ząbków czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- 200 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2&ndas;3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę (taką jak lubimy) i podsmażamy 2 minuty na oliwie, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy kolejne 3–4 minuty. Dolewamy śmietanę, dodajemy posiekany czosnek i chrzan.
- Podsmażamy kurczaka do momentu, aż sos zredukuję się się o połowę i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Ilość chrzanu i czosnku, zależy od tego jak intensywny aromat chcemy uzyskać.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!