Zawszę gdy robię tą potrawę przypomina mi się smak dzieciństwa. Mama rano chodziła do lasu, zbierała grzyby a na obiad robiła z nich pyszny sos. Wprawdzie mój sos oparty jest na suszonych grzybach i pieczarkach, ale czuć nutkę tamtego smaku, smaku który tak lubiłam.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 150g średnich pieczarek
  • 20g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby łamiemy na mniejsze i zalewamy szklanką gorącej wody.
  2. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na niej 2–3 minuty pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i smażymy kolejnych kilka minut.
  3. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i odsączone suszone grzyby (wodę po grzybach zostawiamy). Smażymy chwilę i podlewamy całość wodą, która została po namoczeniu grzybów. Jeśli jest jej za mało podlewamy jeszcze odrobinę wrzątkiem. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną wody. Dolewamy to do sosu, mieszając go cały czas. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy solą i mocno pieprzem (sosu powinna wyjść taka ilość, aby składniki się tylko połączyły, czyli nie za dużo.) Na końcu posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i podajemy. Smacznego!

Sos świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków lub razowego makaronu.

Możemy pominąć kurczaka i uzyskamy wegetariańskie danie.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!