Jedna z najbardziej znanych chińskich potraw i jedna z prostszych do zrobienia w domu. Ważne jest, aby dobrze wyważyć smaki przypraw, a tu słodkie z kwaśnym dobrze współgra. Dlatego mój przepis niech będzie dla Was pewnym drogowskazem. Polecam!
Składniki
Kurczak
- 2 piersi z kurczaka, ok. 300g
- 2 żółtka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos słodko-kwaśny
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 puszka ananasa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok. 1/2–1 łyżki octu winnego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- ok. 1 łyżeczki cukru
- kilka kropli tabasco lub chilli sosu
Przygotowanie
- Kurczak. Żółtka, skrobię i sos sojowy łączymy i dodajemy do tego pokrojonego w grubą kostkę kurczaka, całość mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy kurczaka, aż się zrumieni. Odkładamy na talerz.
- Sos. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i podsmażamy na niej grubo pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy kolejne 2–3 minuty.
- Całość podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 5–8 minut. Dodajemy paprykę, również pokrojoną w grubą kostkę i dusimy kolejne kilka minut. Gdy warzywa będą na pół miękkie dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa oraz kurczaka. Przykrywamy i dusimy 3–4 minuty.
- Sos sojowy, skrobię, ketchup mieszamy i rozcieńczamy ją sokiem z ananasa.
- Warzywa zdejmujemy z ognia, wlewamy sos z ketchupu i mieszamy dokładnie. Wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy, aż cały sos zgęstnieje, będzie lśniący i gładki. Gdyby sos był zbyt gęsty, podlewamy odrobiną wody, tak aby kurczak i warzywa były pokryte sosem (ale nie mają w nim pływać).
- Na końcu doprawiamy octem (1/2 do 1 łyżki), cukrem i sosem tabasco lub chilli sosem (odrobiną, ma tylko wyostrzyć smak, ale nie dominować). Uważajmy na ocet i cukier, aby nie dodać zbyt dużo, bo cały sos zrobi się za ostry. Zaczynamy od małej ilości octu i cukru aż uzyskamy pożądany dla nas smak.
- Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!






