Czerwony barszcz figuruje w Polsce przy rożnego rodzaju okazjach. Dwie klasyczne wersje przyrządzamy na święta. Postny na Boże Narodzenie i na wywarze mięsnym, na Wielkanoc. Dziś opowiem jak przygotować sobie w prosty sposób bazę na barszcz czerwony czyli kwas buraczany.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 1,5 kg buraków
- 1 kromka razowego chleba, opcjonalnie
- przegotowana woda
Przygotowanie
Metoda I – szybsza
- Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w dużym słoiku lub garnku glinianym i zalewamy przegotowaną letnią wodą, w ilości aby pokryła buraki.
- Na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba, co znacznie przyspieszy proces kiszenia. Słój obwiązujemy gazą lub przykrywamy ściereczką, odstawiamy w najcieplejsze miejsce w kuchni. Po trzech, czterech dniach usuwamy pianę z powierzchni i zlewamy kwas do czystych butelek. Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony.
- W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go do kilku miesięcy. Na wierzch możemy też wlać oliwę, kwas będzie jak świeży.
Metoda II – wolniejsza, bez chleba
- Kwas przygotowujemy tak jak w przypadku metody I, nie dodajemy tylko chleba. Zakwaszanie buraków potrwa ok. dwa dni dłużej.
- Usuwamy pianę i przelewamy kwas do butelek, zamykamy lub zalewamy oliwą i przechowujemy kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Smacznego!
Źródło: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, „365 obiadów”- Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Na ok. 1,5 l wywaru używamy 0,5 l kwasu buraczanego.
Kwas buraczany dodajemy pod koniec gotowania, przyprawiamy i najlepiej, aby zagotował się tylko raz. Później tylko podgrzewamy, aby barszcz nie tracił koloru.
Jeśli kolor barszczu nas nie zadowala możemy poprawić go sokiem z surowego buraka. Ucieramy go, przekładamy na sito i przelewamy przez niego gotowy już barszcz, np. od razu do wazy.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!