Czerwony barszcz figuruje w Polsce przy rożnego rodzaju okazjach. Dwie klasyczne wersje przyrządzamy na święta. Postny na Boże Narodzenie i na wywarze mięsnym, na Wielkanoc. Dziś opowiem jak przygotować sobie w prosty sposób bazę na barszcz czerwony czyli kwas buraczany.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 1,5 kg buraków
  • 1 kromka razowego chleba, opcjonalnie
  • przegotowana woda

Przygotowanie

Metoda I – szybsza

  1. Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w dużym słoiku lub garnku glinianym i zalewamy przegotowaną letnią wodą, w ilości aby pokryła buraki.
  2. Na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba, co znacznie przyspieszy proces kiszenia. Słój obwiązujemy gazą lub przykrywamy ściereczką, odstawiamy w najcieplejsze miejsce w kuchni. Po trzech, czterech dniach usuwamy pianę z powierzchni i zlewamy kwas do czystych butelek. Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony.
  3. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go do kilku miesięcy. Na wierzch możemy też wlać oliwę, kwas będzie jak świeży.

Metoda II – wolniejsza, bez chleba

  1. Kwas przygotowujemy tak jak w przypadku metody I, nie dodajemy tylko chleba. Zakwaszanie buraków potrwa ok. dwa dni dłużej.
  2. Usuwamy pianę i przelewamy kwas do butelek, zamykamy lub zalewamy oliwą i przechowujemy kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Smacznego!

Źródło: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, „365 obiadów”- Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Na ok. 1,5 l wywaru używamy 0,5 l kwasu buraczanego.

Kwas buraczany dodajemy pod koniec gotowania, przyprawiamy i najlepiej, aby zagotował się tylko raz. Później tylko podgrzewamy, aby barszcz nie tracił koloru.

Jeśli kolor barszczu nas nie zadowala możemy poprawić go sokiem z surowego buraka. Ucieramy go, przekładamy na sito i przelewamy przez niego gotowy już barszcz, np. od razu do wazy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!