Lany chrust, następca faworków, takich tradycyjnych. Idealna, szybka propozycja na tłusty czwartek. Jeśli nie lubicie długiego stania w kuchni, możecie zaskoczyć domowników takim właśnie lanym chrustem. Jest przepyszny.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu. Jest kruchy, chrupiący, ale nie suchy. Jeśli usmażycie grubszy chrust, będzie bardziej „mięsisty”, wszystko zależy od tego jaki wolicie. Także pierwsze dwa można usmażyć różnej grubości i sprawdzić jaki nam bardziej pasuje. Co do ilości, ja podałam, że wyszło mi ok. 30 sztuk, ale moje były spore. Tu też wszystko zależy, jak duży chrust będziecie smażyć, ogólnie z tej porcji wychodzi go sporo. Oczywiście jeśli usmażymy go więcej, należy go wtedy dobrze przykryć, aby zbyt mocno się nie wysuszył.  Takie smażenie chrustu to fajna zabawa dla troszkę starych dzieci,  trzeba uważać na gorący tłuszcz, ale pod nadzorem dorosłych, dzieciaki mogą wymyślać różne kształty chrustu, nie tylko kółka. Jest to troszkę jak lanie wosku w Andrzejki :) Polecam!

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę i mleko, na zamianę (2 łyżki maki, trochę mleka itd.) Gdy dodamy mąkę i mleko, masa będzie gładka i średnio gęsta.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami do masy mleczno-jajecznej. Ciasto wyjdzie dość płynne, ale takie ma być.
  3. Olej rozgrzewamy do 180ºC. Do rękawa cukierniczego z końcówką 5 mm nakładamy masę. Masę możemy też nałożyć do zwykłego worka foliowego (ja użyłam taki worek do mrożenia, są grubsze). Po nałożeniu odcinamy końcówkę, ok 3-4 mm (nie więcej, folia będzie się lekko rozciągać). Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy ciasto formie kółek, smażymy z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Uwaga, smażą się bardzo szybko. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, następnie przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem. Jemy po usmażeniu. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!