Tak, wreszcie :), zrobiłam swoje pierwsze domowe lody, na żółtkach i śmietanie, z dużą ilością truskawek i wanilii. Lody wyszły genialne, a ja już planuję zakup maszynki, tak mi zasmakowały. Dla mnie to tylko powrót do czasów nastoletnich, pamiętam jak mając praktyki w cukierni, spędzałam na kręceniu takich właśnie lodów połowę wakacji :) Było pysznie, teraz też jest!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 500g truskawek, odszypułkowanych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka mleka pełnego
  • 1 szklanka śmietany 30 lub 36%
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie

  1. Truskawki i sok z cytryny miksujemy na puree, używamy blendera.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką, jasną i puszystą masę.
  3. W garnku z grubszym dnem doprowadzamy do wrzenia śmietankę i mleko. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i do dajemy do mleka utarte żółtka, mieszamy i wstawiamy masę ponownie na ogień.
  4. Podgrzewamy masę na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Masa nie może się zagotować, ponieważ lody się zważą. Jeśli macie termometr temperatura masy nie powinna być wyższa jak 83–85ºC. Zdejmujemy masę z ognia, nakrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Gdy masa jest chłodna łączymy ją z truskawkami i wstawiamy do lodówki, gdy schłodzi się w lodówce wlewamy ją do maszyny do lodów i dalej postępujemy jak zaleca instrukcja producenta.
  6. Bez maszynki. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, schłodzoną w lodówce masę wstawiamy do zamrażalnika i przez kolejne 3–4 godziny, wyjmujemy ją co 30 minut i miksujemy. Wszystko po to, aby nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Podajemy z pokruszoną bezą (upiekłam ją z białek które mi zostały). Smacznego!

Źródło: Lody truskawkowe z wanilią: „Moje wypieki” – wykonanie lekko zmodyfikowane

Uwaga! Wykonanie lodów bez maszynki to długi proces :) Efekt jest bardzo smaczny, lody jednak nie są tak samo puszyste jak wykonane w maszynce do lodów. Konsystencją troszkę przypominają sorbet, to pewnie też przez dodatek dużej ilości truskawek, ale i tak są smaczniejsze od kupnych :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!