Sos nie do końca tylko pomidorowy. Przez dodatek pieczonego bakłażana, cukinii i sezamu, sos nabiera wyjątkowego smaku. Danie szybkie i łatwe do przygotowania, nic więcej nie dodam, musicie sami spróbować!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 puszka pomidorów, najlepiej podłużnych
- 1/2 bakłażana
- 1/2 średniej cukinii
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- 3 łyki posiekanej kolendry
- 1/2 papryczki chilli
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- gałązka tymianku
- makaron penne
Przygotowanie
- Bakłażana i cukinię (przekrojone na pół, wzdłuż) smarujemy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 230–240ºC. Pieczemy, ok. 25 minut, przekręcając w trakcie pieczenia. Bakłażana możemy upiec mocniej, zresztą szybciej się piecze, ale to nie szkodzi. Z bakłażana wybieramy miąższ, a skórkę wyrzucamy. Cukinię kroimy w plasterki.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i chilli. Po 2–3 minutach dodajemy pomidory z puszki (pokrojone) i smażymy kolejne 2–3 minuty, nie za długo. Do sosu dodajemy miąższ z bakłażana, tymianek i smażymy ponownie 2 minuty, nie chcemy, aby sos całkowicie odparował z wody. Pod koniec dodajemy cukinię, doprawiamy octem balsamiczny, solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy al’dente (nawet o minutę krócej), odcedzamy i mieszamy z sosem (makaron dojdzie w sosie i wchłonie smak). Makaron nakładamy na talerz, posypujemy uprażonym sezamem i kolendrą. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!