Nie skłamię, jeśli powiem, że jest to mój ulubiony mazurek. Chyba ze względu na czekoladę mleczną i prażone orzechy pekan. Nie za słodki, chrupiący. Cóż więcej chcieć. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 150g mlecznej czekolady (38% kakao)
- 50g słodkiej śmietany kremówki
- 15g miękkiego masła
- szczypta kardamonu
- 50g orzechów pekan, ok. 18 połówek
- 50g białej czekolady
- 1 kruchy spód
Przygotowanie
- Pieczemy 1 kruchy spód z połowy porcji, według tego przepisu.
- Orzechy prażymy przez 3–5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, trzeba uważać, aby nie przypalić.
- Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski.
- Śmietanę wlewamy do garnuszka i gotujemy razem z kardamonem. Gdy tylko zacznie wrzeć zalewamy nią czekoladę. Całość odstawiamy na 2 minuty.
- Po 2 minutach mieszamy delikatnie czekoladę ze śmietaną. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.
- Wylewamy polewę czekoladową na upieczony kruchy spód.
- Wierzch dekorujemy orzechami w całości lub posiekanymi oraz białą czekoladą. Wcześniej rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Po 30 minutach w lodówce mazurek można kroić smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!