Te ciasteczka są obłędne, kruche, maślane i delikatnie migdałowe. Obiecuję, że na jednym się nie zakończy. Nic więcej nie muszę dodawać, sami wypróbujcie przepis, a będziecie do nich często wracać.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 150g migdałów, zmielonych
- 150g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z przesianym cukrem pudrem, żółtkami, śmietaną, szczyptą soli, wanilią i aromatem migdałowym. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy dodajemy mąkę pszenną i zmielone migdały. Mieszamy szpatułką, gdy składniki się połącza przekładamy je na blat podsypany mąką i zagniatamy, aby mieć ponownie jednolitą masę. Formujemy dwie kule, lekko je spłaszczamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed schłodzeniem masa będzie miękka i formowanie ciastek byłoby trudne.
- Gdy ciasto się schłodzi, wałkujemy je na grubość ok. 4mm i wycinamy kółka o średnicy 4 cm (można mniejsze lub większe). Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem w odstępach, ciasteczka delikatnie się rozpłyną podczas pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180ºC przez ok. 7 minut. Należy je pilnować, szybko się rumienią i łatwo je spalić. Upieczone przekładamy na kratkę, aby ostygły. Wtedy również stwardnieją. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!