Takie małe, a takie dobre. Zrobiłam je na podstawie tego przepisu na pączki. Zapakowane w szary papier wyglądają dokładnie tak, jak pączki które kupowałam wieki temu w mojej ulubionej cukierni. Małe co nieco kupowane na wagę! Są pyszne!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 250g mąki
  • 125ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 25g cukru
  • 25g masła
  • 1 cytryna
  • 1/2 laski wanilii
  • 15ml rumu
  • sól
  • olej do smażenia

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1–2 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy połowę ciepłego mleka i 50g przesianej mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość, u mnie trwało to ok. 35 minut.
  2. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  3. Żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy również: mleko, skórkę, sok z 1/2 cytryny, rum, wanilię, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę.
  4. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Ciasto wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka (np. kieliszkiem) i z każdego formujemy kulkę. Układamy w niedużych odstępach na desce posypanej mąką. Jeden pączek waży ok. 10g.
  6. W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 litr oleju (lub smalcu). Na próbę wrzucamy kawałek ciasta, gdy zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że temperatura jest już dobra.
  7. Przygotowujemy lukier cytrynowy. Cukier puder i sok ucieramy razem przez ok. 3–4 minuty. Gęstość lukru regulujemy ilością soku lub wody i cukru pudru według upodobań. Nie może być zbyt rzadki ponieważ cały spłynie z pączków.
  8. Wyrośnięte mini pączki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż się zarumienią. Odwracamy je w trakcie smażenia by usmażyły się równo z każdej strony. Usmażone pączki wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe wkładamy do miski z lukrem.
  9. Otaczamy całe pączki w lukrze, po czym przekładamy je na kratkę by nadmiar lukru spłynął. Najlepsze są gdy całkowicie ostygną, a lukier utworzy cienką cytrynową powłokę. Smacznego!

Z porcji wychodzi 1 duży talerz mini pączków, ale wszystko zależy od tego jak duże lub jak małe je zrobicie!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!