Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty. W moim rodzinnym domu jedliśmy ją bardzo często z młodymi ziemniakami lub z bułką. Najlepsze jedzenie. Ja zapewne jeszcze kilka razy ją przyrządzę, tak żeby wystarczyło do następnego sezonu :) Polecam, gotuje się ją bardzo szybko!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 4 dojrzałe pomidory
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1–2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i resztę szatkujemy, ale dość grubo. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą, do 1/3 wysokości kapusty (możemy sprawdzić ręką, gdyż nie będzie widać wody). Kapustę wstawiamy na ogień, przykrywamy, a gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, powinna być lekko brązowa. Dodajemy ją do kapusty.
  3. Pomidory obieramy ze skórki. Wystarczy naciąć je od góry i zalać gorącą wodą. Po chwili skórka zacznie odchodzić. Obrane pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.
  4. Gdy kapusta jest już miękka, ale nie rozgotowana, z masła i mąki robimy zasmażkę. Masło rozpuszczamy na tej samej patelni co smażyliśmy cebulę, dodajemy mąkę i smażymy na lekko złoty kolor. Rozcieńczamy zasmażkę kapustą (sosem) i łączymy wszystko z kapustą. Dodajemy posiekany koperek, ilość wg uznania. Gotujemy kapustę jeszcze raz, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  5. Kapustę podajemy z bułeczką lub młodymi ziemniakami. Smacznego!

W niektórych domach robi się kapustę bez pomidorów, moja mam czasem taką robiła. Wystarczy pominąć z przepisu pomidory, całą resztę zrobić tak samo.

Dodatkowo do kapusty można dodać skwarki ze słoniny. Ja je pomijam, ale jeśli ktoś lubi, to jak najbardziej pasują.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!