To jest przerobiona wersja dobrze znanego nam murzynka. Upiekłam go z dodatkiem jogurtu greckiego, dzięki czemu jest bardziej wilgotny, a gdy ostygł przełożyłam kremem serowym. Wyszło bardzo fajne połączenie i całkiem wykwintny deser. Przepis mojego autorstwa, spróbujcie!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto
- 1,75 szklanki cukru
- 250g masła
- 60g kakao
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
Krem
- 200g masła
- 400g białego serka np. philadelphi
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Z cukru, masła, kakao i mleka gotujemy polewę. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Polewa ładnie się połączy i zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby przestygła.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzona polewę, może być lekko ciepła (zostawiamy ok. 1/2 szklanki polewy), kolejno żółta i jogurt. Dokładnie mieszamy.
- Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Przelewamy do tortownicy o średnicy 20–23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (można też spód wyłożyć pergaminem). Pieczemy ok. 50 minut, do „suchego patyczka” w temperaturze 175°C.
- Krem. Masło z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wanilię, rum, następnie porcjami serek. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
- Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki i przekładamy kremem, zostawiając krem również na wierzch ciasta (należy krem podzielić na 3 części). Murzynka wkładamy do lodówki. Gdy krem schłodzi się, polewamy wierzch pozostałą polewą. Schładzamy go ok. 30 minut w lodówce i podajemy. Smacznego!
Pomijając masę serową będziemy mieć tradycyjnego murzynka. Wystarczy go polać polewą.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!