To jest przepis na podstawowy mus czekoladowy. Przygotowanie go zajmie Wam tylko kilkanaście minut, a schłodzenie do 20 minut i mamy gotowy deser. Dodatek kawy, rumu lub innego alkoholu sprawi, że smak będzie ciekawszy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Mus

  • 115g ciemnej czekolady, ok. 70% kakao
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka rumu, brandy lub mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy 2 żółtka, rum lub kawę i ponownie dokładnie mieszamy. Na tym etapie czekolada powinna być chłodniejsza.
  3. Do białek wsypujemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy czekoladę z pianą z białek. Należy zrobić to delikatnie, aby masa była jak najlepiej napowietrzona i puszysta. Mus rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. Po ok. 20 minutach mus powinien być schłodzony.
  4. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, wanilią i kwaśną śmietaną. Ubijamy do momentu, aż śmietana będzie lekko sztywna, ale ciągle delikatna. Dekorujemy mus czekoladowy bitą śmietaną. Smacznego!

Jajka należy sparzyć przed użyciem

Gdy łączymy czekoladę z ubitą pianą, najpierw dodajemy do czekolady 1–2 łyżki piany, mieszamy. Dodajemy kolejne 1–2 łyżki, mieszamy i dodajemy resztę piany. Mieszając w ten sposób mus pozostanie napowietrzony i puszysty.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!