Nie pamiętam od kiedy znam ten przepis, ale pamiętam jak smażyłam oponki z mamą, dawno temu. Dla mnie to powrót do dzieciństwa :). Dziś moje oponki występują w wersji na Walentynki, ale takie same możemy usmażyć na Tłusty Czwartek lub tak, po prostu!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany, 12%

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Ser mielimy lub przecieramy przez sito, dodajemy mąkę, cukier, wanilię, sodę, żółtka, ocet i śmietanę. Wszystko zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Ciasto podsypujemy delikatnie mąką i wałkujemy na grubość ok. 1–1,3 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy kółka, a w ich środku mniejsze okrągłą foremką lub inną (użyłam serduszka z myślą o nadchodzących Walentynkach).
  3. Oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone oponki odkładamy na ręcznik papierowy. Gdy są jeszcze dość gorące obtaczamy je w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Również z obydwu stron.
  4. Oponki najlepsze są tego samego dnia. Smacznego!

Gdy rozwałkujemy ciasto, wytniemy oponki i usmażymy, pozostaną nam małe kółeczka/ serduszka które wycięliśmy, możemy je też usmażyć. Wyjdą oponki na jeden kęs. Możemy również zagnieść je ponownie, rozwałkować i wyciąć duże oponki, ale pamiętajmy, że ciasto będziemy podsypywać mąką i oponki wtedy są już mniej delikatne i chrupiące po usmażeniu, mają więcej mąki. Dlatego ja zawsze smażę małe kółeczka/serduszka, a wałkuję ponownie tylko same skrawki.

Jeśli nie macie drobnego cukru to zwykły cukier wkładamy do grubszej torebki foliowej i wałkujemy go czy rozdrabniamy.

Oponki możemy również posypać cukrem pudrem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!