Na Wielkanocnym stole nie może jej zabraknąć. Jest to tradycyjny Wielkanocny sernik pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego? Można ją zrobić na dwa sposoby, z gotowego przetartego trzykrotnie sera lub tłustego mleka, które zakwaszamy śmietaną i gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki. Takim właśnie przepisem chciałam się podzielić.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 litry tłustego mleka
- 1/2 l kwaśnej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 6 jajek
- 250g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie
Przygotowanie
- Bakalie moczymy w wodzie lub rumie. Jeśli mamy morele suszone i śliwki, należy je pokroić.
- Laskę wanilii przecinamy na pół, ziarna wanilii dodajemy do mleka, które należy zagotować. Do gotującego mleka wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkami i sokiem z cytryny. Całość gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki.
- Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką i odcedzamy ser (serwatkę możemy na chwilę zachować). Mocno wyciskamy ser i odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, mikserem lub w makutrze. Dodajemy porcjami ostudzony ser i ucieramy na jednolity krem.
- Dodajemy odsączone bakalie, mieszamy i przekładamy ponownie do durszlaka lub specjalnej formy z dziurkami wyłożonej gazą lub ściereczką, zmoczoną w serwatce. Ugniatamy krem i zawijamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia przykładamy talerz i odwracamy paschę. Ściągamy gazę lub ściereczkę. Dekorujemy bakaliami. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!