Długo szukałam przepisu na paschę Wielkanocną w wersji na zimno. Ten przepis wypatrzyłam na blogu Domowe Wypieki i nie zawiodłam się. Pascha jest smaczna, kremowa, pełna bakalii i łatwa do zrobienia. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 500g twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 żółtka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z 1/2 laski wanilii
- 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 130g masła
- 150g ulubionych dowolnych bakalii: migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
Przygotowanie
- Twaróg mielimy dwukrotnie.
- Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy śmietanę. Miskę z żółtkami i śmietaną ustawiamy w kąpieli wodnej i ubijamy masę ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
- Miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i porcjami dodajemy miękkie masło, cały czas miksując. Następnie dodajemy ser, a na końcu bakalie. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do miski lub tortownicy wyłożonej gazą, a jeśli nie mamy to ściereczką. Paschę wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Gdy pascha jest już schłodzona, odwracamy ją na talerz/ paterę, ściągamy gazę i dekorujemy. Smacznego!
Źródło: Domowe-Wypieki.pl
Możemy użyć gotowy zmielony twaróg.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!