Pasta z soczewicy doprawiona szalotką, czosnkiem, kolendrą i garam masala. Lekko egzotyczna. Świetna alternatywa dla masła i wędliny. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem i rukolą.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Soczewicę dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Jeśli nie wchłonęłaby całej wody, przekładamy ją na sito i dobrze odsączamy.
- Gdy ostygnie przekładamy do blendera. Dodajemy pokrojoną szalotkę, przyprawy i oliwę. Wszystko miksujemy.
- W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!