Pasta ta jest połączeniem wędzonej makreli, która sama w smaku jest ostra i dość słona oraz delikatnego kremowego serka philadelphia. Do smaku dodałam szalotkę i odrobinę pasty pomidorowej. Dzięki niej uzyskałam ładny łososiowy kolor. Pastę możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 wędzona makrela, ok. 180g
- 5 dużych łyżek serka philadelphia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz
- sól, opcjonalnie
Przygotowanie
- Makrelę obieramy dokładnie z ości i wkładamy do miski.
- Dodajemy serek, śmietanę, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę oraz szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Makrela powinna być dobrze rozgnieciona i nie widoczna.
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (uważamy na sól, makrela była słona).
- Podajemy z pieczywem, świeżym ogórkiem lub pomidorem. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!