Jeśli znudziły się wam mielone kotlety, czy sklepowe wędliny, to ta rolada jest dla Was. Moim celem było zrobić dość chudą roladę, dlatego użyłam mięsa z indyka i mięsa wieprzowego w równych proporcjach. Aby dodać jej smaku, roladę przełożyłam aromatycznym farszem. Jemy ją na zimno, ale w wersji na ciepło jest równie smaczna.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Mięso na roladę
- 450g mielonego mięsa z indyka
- 450g mielonej wieprzowiny
- 2 jajka
- 1 duża starta cebula
- 1 sucha bułka lub 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
Farsz
- 1/2 cebuli
- 4 średnie pieczarki
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Farsz. Jajka gotujemy na twardo. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut.
- Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Do jajek dodajemy cebulę z pieczarkami, posiekaną drobno natkę lub kolendrę i starty czosnek (czosnku nie podsmażamy wcześniej). Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
- Obydwa rodzaje mięsa łączymy w misce. Dodajemy: jajka, startą cebulę, bułkę (jeśli używamy czerstwej, wcześniej namaczamy ją w wodzie). Dobrze wyrabiamy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Doprawione mięso rozkładamy na arkuszu pergaminu i formujemy prostokąt ok. 33 x 27 cm, na wierzchu rozkładamy równo farsz, zostawiając po wolnym 1 cm z każdej strony. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie pergaminem. Staramy się zwinąć ją jak najściślej. Po zwinięciu boki zalepiamy mięsem tak, aby nie było widać farszu.
- Roladę przekładamy na folię aluminiową i zawijamy, zostawiając trochę luzu. Układamy na blaszce, brzegiem rolady do dołu.
- Pieczemy w temperaturze 175°C, przez 25 minut, wyjmujemy i odwijamy z folii. Roladę z wierzchu posypujemy majerankiem i podpiekamy jeszcze 10 do 15 minut, razem z sosem który powstał, a który podczas podpiekania wyparuje. Rolada powinna się lekko zrumienić.
- Wyjmujemy roladę i studzimy, najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!
Jeśli chcemy podać ją na ciepło, można kroić 1,5 cm plastry i obsmażyć po obydwu stronach. Tak podgrzana rolada świetnie smakuje z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!