Jest to pieczeń wieprzowa po angielsku. Wyrazisty sos balsamiczny z fasolą jest bardzo ciekawym połączeniem. Do tego sztuka mięsa upieczona z musztardą i miodem, obtoczona w świeżych ziołach. Danie ciekawe i proste do przygotowania. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1,3 kg mięsa wieprzowego na pieczeń
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 400g białej fasoli z puszki, odcedzonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 1/2 szklanki posiekanych ziół, do wyboru: natka pietruszki, bazylia, oregano
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
- Musztardę dijon mieszamy z miodem i smarujemy dokładnie osuszone mięso. Wkładamy do brytfanki i pieczemy ok. 1 godzinę i 45 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze wypieczone. Powinno być też dobrze zrumienione. W trakcie pieczenia mięso obracamy, możemy też przykryć gdyby za szybko się rumieniło.
- Do garnka przelewamy bulion, dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy, aż całość zredukuje się o połowę. Do sosu dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy sos pieprzem i solą.
- Po upieczeniu mięso smarujemy musztardą z ziarnami gorczycy i obtaczamy w posiekanych ziołach, odstawiamy je na kilka minut, aby mięso odpoczęło.Po tym czasie mięso kroimy w grube plastry. Na talerzu układamy gorąca fasolę, polewamy sosem i na wierzchu układamy plastry mięsa. Podajemy natychmiast, najlepiej z puree ziemniaczanym. Smacznego!
Źródło: James Martin „James Every Day, The Essential Collection”
Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika.
Mięso na pieczeń: łopatka, karkówka, schab bez kości, mniejsza szynka. Mięso może mieć tłuszczyk!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!