We Włoszech taka papryka występuje w formie antipasti. Odpowiednio upieczona, lekko grillowana i aromatyzowana czosnkiem, jest słodka i rozpływa się w ustach. Można ją podać na wiele sposobów, do makaronu czy risotto, do mięs jako przystawkę, ale najbardziej lubię ją z dobrym pieczywem, np. ciabattą, czasem dodaję też hummus. Jest świetna i uzależnia :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Umytą paprykę układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 230–240ºC. Pieczemy do momentu aż skórka zacznie się przypiekać, nawet lekko przypalać. Wyjmujemy ją i wkładamy do woreczka foliowego i zawiązujemy. Zostawiamy tak na kilka minut, ok. 8–10. Po tym czasie wyjmujemy paprykę i obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki lub ósemki, oczyszczamy z ziaren.
- Marynata. Do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy natkę i trochę pieprzu oraz rozgnieciony czosnek, mieszamy.
- Każdą cząstkę papryki smarujemy oliwą z oliwek i układamy wierzchem na patelni grillowej. Grillujemy ją dosłownie 1–2 minuty, tylko z jednej strony. Następnie wkładamy ją do marynaty, dokładnie z nią mieszamy i przekładamy razem z marynatą do słoika. Odstawiamy na kilka lub kilkanaście godzin. Później podajemy jako przystawkę do mięsa, możemy dodać do hummusu, lub zwyczajnie, podajemy z dobrym pieczywem, posypaną sezamem. Smacznego!
Pamiętajmy, aby papryka się udała nie możemy je piec za długo, ma pozostać ciągle jędrna, ale miękka. Jeśli uda nam się ją w ten sposób upiec, dodatkowo możemy paprykę grillować, co doda jej smaku. Jeśli trochę przepieczemy paprykę i wyda nam się bardzo miękka, pomińmy etap grillowania.
Tak przygotowana paprykę przechowujemy w lodówce, kilka do kilkunastu dni.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!