Kolejna potrawa z przyprawami Kamis Specialite. Tym razem postawiłam na prostotę. Ryba jest oprószona morską solą i młotkowanym pieprzem z kolendrą. Całość piekła się na plastrach cytryny z odrobiną masła. Rybę podałam na duszonej cykorii. Prosto i smacznie!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 2 duże filety dorsza, mintaja lub innej białej ryby
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól morska w młynku Kamis
  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamis

Dodatki

  • 4 średnie cykorie
  • 4 łyżki masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2–3 łyżeczki cukru
  • sól morska w młynku Kamis
  • pieprz kolorowy w młynku Kamis
  • 3 ziemniaki

Przygotowanie

  1. Rybę należy opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawiamy ją solą morską i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Pieprzu nie żałujemy. Na folii aluminiowej rozkładamy 4 plastry cytryny, na nich doprawionego fileta. Na wierzchu ryby układamy kilka płatków masła, natkę pietruszki lub kolendrę. Całość dokładnie zamykamy (zwijamy górę i boki folii). Z drugim filetem ryby postępujemy tak samo. Rybę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190ºC przez 15 minut, otwieramy i dopiekamy kolejne 5 minut.
  2. Cykorię kroimy na pół, oczyszczamy z zewnętrznych liści i wycinamy głąba. Masło roztapiamy na patelni, wkładamy cykorię i smażymy ok. 2 minuty, przekręcamy cykorie na druga stronę. Dodajemy sok c cytryny , sól morską, pieprz kolorowy i cukier. Podlewamy 0,5 szklanki wody. Całość dusimy aż cykoria zmięknie, odstawimy. Możemy spróbować i ewentualnie dodać jeszcze soku z cytryny czy cukru, zależy jak lubimy i posypać świeżą natką pietruszki..
  3. Gdy ryba jest już dobra, gorącą cykorię wykładamy na talerz, a na nią rybę. Całość polewamy sosem z cykorii lub ryby, do wyboru. Podajemy z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Podsumowanie

Ryba upieczona w ten sposób jest aromatyczna i soczysta. Podczas pieczenia powstanie sos którym możemy polać rybę. Główna przyprawa: pieprz młotkowany z kolendrą jest wystarczająco aromatyczny i nie potrzebujemy dodatkowych składników. Dodałam niewielką ilość natki pietruszki (można też dodać kolendry), żeby urozmaicić smak. Możemy dodać również czosnek, też świetnie pasuje.

Chciałam sprawdzić, czy używając dosłownie dwóch przypraw do ryby: sól morską i pieprz z młotkowaną kolendrą marki Kamis Specialite, uzyskam pożądany efekt i udało się. Cały obiad można przygotować w bardzo krótkim czasie i jednocześnie zjeść smacznie. Ciekawy dodatek do całości to duszona cykoria o cytrynowo-słodkim smaku.

Jeśli rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, najlepiej jest je wcześniej gotować przez 5 minut, później przekładamy je do naczynia wysmarowanego masłem lub oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika równo z rybą lub chwilę wcześniej.

Pamiętajmy, że ryba w piekarniku trochę się skurczy, także potrzebujemy większe filety lub więcej ryby, od wielkości filetów również zależy czas pieczenia ryby.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!