Idealne dla dzieci i dla tych co ciągle są na diecie:) Dużo ziół, chude mięso i do tego wszystko zostało upieczone. Znowu sprawdziła się prostota. Dobierzmy fajne dodatki i drugie danie gotowe. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki, drobno
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 cytryny, sok
- 1 łyżka bułki tartej, opcjonalnie
Przygotowanie
- Do mięsa dodajemy jajko, szczypiorek, natkę pietruszki, starty czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodajemy łyżkę bułki tartej.
- Z masy formujemy 8 okrągłych kotlecików (można ręce maczać w zimnej wodzie, będzie łatwej formować) i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175–180ºC, aż się lekko zarumienią z wierzchu (moje na zdjęciu piekłam chwilę krócej żeby zrobić zdjęcie i ponownie je podgrzać, inaczej mogłyby się wysuszyć). Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!