Bardzo lubię przyprawę korzenną, dlatego chętnie sięgam po różnego rodzaju przepisy na pierniczki. W przypadku tych, to ostatni dzwonek, aby je przygotować. Muszą swoje odleżeć, zanim zmiękną. Ja połowę upiekłam do zjedzenia i spakowałam, a drugą połowę udekorowałam lukrem królewski, przywiązałam wstążeczkę i powiesiłam na choince. Tak, tak, mamy już choinkę. Powodzenia!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500g miodu
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 80g przyprawy do piernika
  • 250 g masła

Przygotowanie

  1. Miód, masło, przyprawę do piernika przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści i połączy.
  2. Ze 100 gram cukru i odrobiny wody (2 łyżki) robimy karmel. Należy cukier tak długo podgrzewać, aż zacznie brązowieć. Powinien mieć barwę ciemnego bursztynu. Karmel natychmiast wlewamy do miodu i masła. Mieszamy i odstawiamy, aż masa ostygnie.
  3. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i sodą. Dobrze wyrobioną masę przykrywamy i odstawiamy najlepiej na noc do stężenia.
  4. Następnego dnia wałkujemy płaty o grubości ok. 5 mm, nie grubsze i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 8-9 minut w temperaturze 175ºC. Po upieczeniu i gdy już wystygną przekładamy je do szczelnie zamykanego  pojemnika. Zostawiamy aż zmiękną. Możemy je też posmarować polewą czekoladową lub lukrem i odstawić. Smacznego!

Czas przyrządzania pierniczków to czas mieszania ciasta oraz wałkowanie i pieczenie, leżakowania nie wliczam.

Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek. Wychodzi sporo.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!