Bardzo lubię przyprawę korzenną, dlatego chętnie sięgam po różnego rodzaju przepisy na pierniczki. W przypadku tych, to ostatni dzwonek, aby je przygotować. Muszą swoje odleżeć, zanim zmiękną. Ja połowę upiekłam do zjedzenia i spakowałam, a drugą połowę udekorowałam lukrem królewski, przywiązałam wstążeczkę i powiesiłam na choince. Tak, tak, mamy już choinkę. Powodzenia!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 500g miodu
- 150g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 80g przyprawy do piernika
- 250 g masła
Przygotowanie
- Miód, masło, przyprawę do piernika przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści i połączy.
- Ze 100 gram cukru i odrobiny wody (2 łyżki) robimy karmel. Należy cukier tak długo podgrzewać, aż zacznie brązowieć. Powinien mieć barwę ciemnego bursztynu. Karmel natychmiast wlewamy do miodu i masła. Mieszamy i odstawiamy, aż masa ostygnie.
- Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i sodą. Dobrze wyrobioną masę przykrywamy i odstawiamy najlepiej na noc do stężenia.
- Następnego dnia wałkujemy płaty o grubości ok. 5 mm, nie grubsze i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 8-9 minut w temperaturze 175ºC. Po upieczeniu i gdy już wystygną przekładamy je do szczelnie zamykanego pojemnika. Zostawiamy aż zmiękną. Możemy je też posmarować polewą czekoladową lub lukrem i odstawić. Smacznego!
Czas przyrządzania pierniczków to czas mieszania ciasta oraz wałkowanie i pieczenie, leżakowania nie wliczam.
Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek. Wychodzi sporo.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!