Klasyka w kuchni: pierogi z mięsem. Proponuję wykorzystać kurczaka z rosołu. Choć w sumie nie ma tu nic nadzwyczajnego, ale gdy mięso drobno posiekamy, zamiast mielić i połączymy je ze zmielonymi warzywami, uzyskamy ciekawy, aromatyczny farsz. Najlepsze są odsmażane :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Farsz
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Ciasto na pierogi
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2–3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody, wrzątku
Przygotowanie
- Farsz. Kurczaka myjemy i wkładamy do zimnej wody, ok 1,5 l. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy kurczaka (podobnie jak rosół) na wolnym ogniu, aż będzie miękki (może się rozpadać). Wyjmujemy kurczaka i warzywa na talerz. Wywar przecedzamy i odstawiamy, możemy go użyć na zupę lub np. risotto.
- Warzywa z wywaru miksujemy na gładką masę. Kurczaka obieramy z mięsa i mięso bardzo drobno siekamy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami, doprawiamy solą i pieprzem. jeśli masa byłaby za sucha możemy dolać do niej trochę wywaru.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu. Dzielimy na 2–3 części. Na lekko posypanej mąką stolnicy, należy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta, na grubość ok. 2 mm. Szklanką lub foremką wycinamy krążki o średnicy 8–9 cm.
- Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy ciasto i zlepiamy dokładnie brzegi pierogów. Farsz powinien wypełnić całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
- Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy od razu z usmażoną cebulką lub gdy ostygną odsmażamy na złoty kolor na patelni. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!