Minimum pracy, maksimum smaku, tak można określić tego kurczaka. To proste danie które przygotujemy maksymalnie w 30 minut, może nawet 20, jak nabierzecie wprawy. Moje dzieci uwielbiają ten sos. Raz podaję go z makaronem, raz z ryżem zależy na co mamy ochotę. Jeśli nie macie pod ręką świeżej bazylii możecie użyć suszonej, również wyjdzie pysznie.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka śmietany, słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli dodajemy starty czosnek, smażymy jeszcze chwilę.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, grubszą ok. 1,5 cm x 1,5 cm, solimy delikatnie. Dodajemy go do cebuli i podsmażamy. Gdy kurczak będzie obsmażony dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat.
  3. Dusimy całość przez ok. 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem (jeśli dzieci lubią) i szczyptą cukru. Dodajemy posiekaną bazylię. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!