Coś dla smakoszów pizzy. Przepis inspirowany tym co akurat znalazłam w lodówce, a znalazłam: mozzarellę, tuńczyka i anchois. To były główne składniki. Dodałam jeszcze pomidorki i oliwki. Wszystko razem upieczone na cienkim cieście wg książki Jamesa Martina, „The Essential Collection”.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 225g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • szczypta soli
  • 10g suszonych drożdży
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • 120ml wody, lekko ciepłej

Dodatki

  • 4 oliwki
  • 1/2 puszki tuńczyka z wody
  • 3 anchois
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 3/4 szklanki pomidorów z puszki np. Pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aby uzyskać elastyczną masę. Jeśli będzie za sztywne należy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, na czas przygotowania składników do pizzy (przynajmniej na 30 minut).
  2. Pomidory z puszki drobno siekamy lub przecieramy przez sito. Podsmażamy, aby sos lekko zgęstniał (ma odparować trochę wody). Zdejmujemy z ognia i doprawiamy startym czosnkiem, odrobiną oregano, pieprzu i soli. Pamiętajmy, że sos nie musi być mocno słony, gdyż anchois jest wystarczająco słone. Odstawiamy sos, aby ostygł.
  3. Z pergaminu wycinamy koło o średnicy 32–33 cm i kładziemy na blaszkę. Jeśli macie kamień do pizzy to oczywiście używamy kamienia.
  4. Ciasto zagniatamy, blat smarujemy lekko oliwą i równomiernie rozpłaszczamy na nim ciasto, aż do uzyskania koła o średnicy ok. 30cm. Brzegi ciasta powinny być grubsze. Przekładamy krążek ciasta na pergaminy i równo rozkładamy. Ciasto można również rozwałkować.
  5. Smarujemy wierzch ciasta sosem pomidorowym, równomiernie posypujemy połową startego sera. Następnie układamy kawałki tuńczyka, plastry pomidorków, pokrojone oliwki i porwane na mniejsze kawałki anchois.
  6. Posypujemy pozostałym serem, pieprzem i oregano.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175°C i pieczemy ok. 15–20 minut, aż ciasto lekko zarumieni się. Podajemy gorącą. Smacznego!

Z przepisy wychodzi jedna duża pizza o średnicy ponad 30 cm. Dla 2 -3 osób. Można zrobić dwie mniejsze i jeszcze cieniej rozwałkować lub rozciągnąć ciasto.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!