Gdy byłam dzieckiem placki w domu gościły dość często. Najczęściej były przygotowywane z jabłkami i posypane cukrem pudrem. Wystarczyło jedno hasło: mam ochotę na coś słodkiego i kończyło się smażeniem placków. Z czasem zaczęłam bardziej eksperymentować. Te są wersją lżejszą, z dodatkiem ricotty. Idealnie pasują na śniadanie. Podane z konfiturą czy sosem truskawkowym lub tak zwyczajnie posypane cukrem pudrem, smakują obłędnie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 250g serka ricotta
- 11/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Można też mieszać łyżką.
- Smażymy na rozgrzanej patelni (na średnim ogniu), bardzo lekko przesmarowanej olejem. Nie wolno smażyć zbyt szybko ponieważ mogłyby być surowe w środku.
- Podajemy gorące z konfiturą, dżemem, truskawkami lub cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!