Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i pewnie już się zastanawiamy jakie dania przygotować i jakie ciasta upiec? Jak Boże Narodzenie to na stołach nie może zabraknąć piernika. Czy to toruński, staropolski czy to małe nadziewane pierniczki, wszystkie potrzebują specjalnej mieszanki przypraw korzennych. Oczywiście można kupić gotową mieszankę, ale ja proponuję domową. Jest prosta do zrobienia, a zapach jaki unosi się w domu podczas ucierania jest bezcenny. Wprowadza świąteczną atmosferę.
Składniki
- 50g cynamonu
- 15g imbiru
- 15g goździków
- 5g pieprzu
- 10g kardamonu
- 10g gałki muszkatołowej
- 5g ziela angielskiego
- 5g anyżku, opcjonalnie
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mieszamy razem, oczywiście jeśli użyjemy już zmielonych. Jeśli mamy wyłuskany kardamon, pieprz w kulkach czy ziele angielskie, wszytko mielimy w małym młynku lub rozcieramy w moździerzu (wtedy można jeszcze przesiać). Przekładamy do pojemnika i przechowujemy szczelnie zamknięte. Smacznego!
Średnio na 1/2 kg mąki używam ok. 3 łyżeczek przyprawy, ale tak naprawdę zależy od tego jak silny aromat piernika chcemy uzyskać.