To jedna z moich propozycji na kolację Wigilijną. Filety są bez ości, mięso delikatne i wilgotne, a sos pomarańczowy? Idealnie pasuje do tego pstrąga i podkręca smak. Jeśli wcześniej przygotujemy sos, zostanie nam tylko smażenie ryby, a to, trwa kilka minut. To bardzo prosta propozycja i niebywale smaczna. Moja rodzina wyczyściła talerze gdy przygotowałam pierwszy raz dla nich tego pstrąga. To co pstrąg czy karp?

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 4 filety pstrąga tęczowego/łososiowego
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego, świeżego
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 3 goździki
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Pstrąga opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.
  2. Sos pomarańczowy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojoną pomarańczę. Należy wykroić cząstki pomarańczy bez białych błon. Smażymy aż pomarańcza zacznie się rozpadać. Dodajemy goździki, rozmaryn i sok z  pomarańczy, dusimy kolejne 2-3 minuty. Przecedzamy sos, ewentualne kawałki pomarańczy należy przetrzeć przez sito. Sos przelewamy do małego rondelka, redukujemy, aż lekko zgęstnieje, dodajemy drugą łyżkę masła i gdy się rozpuści, sos doprawiamy cukrem i octem balsamicznym (bardzo małą ilością), nie gotujemy już sosu, tylko ewentualnie podgrzewamy. Odstawiamy.
  3. Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Kładziemy rybę skórą do góry i smażymy ok. 3 minut. Przekręcamy na drugą stronę i smażymy również ok. 3 minut. Należy obserwować rybę, czas smażenia będzie oczywiście zależał od wielkości filetów. Tuż przed zdjęciem ryby z patelni polewamy ją połową sosu. Obracamy na jedną i drugą stronę, aby sos oblepił rybę. Przekładamy na półmisek. Polewamy resztą sosu, dekorujemy np. rozmarynem, kawałkami pomarańczy i podajemy. Ja podałam pstrąga z karmelizowanymi młodymi marchewkami. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!