Przepis ten nie wymaga wielu składników, jest oparty na drożdżach. Dodatek ziemniaków utrzymuje jego wilgotność i sprawia, że mamy ciekawy smaczny miąższ, do tego lekko chrupiąca skórka i mamy aromatyczny bochenek chleba. Równie dobrze smakował też na drugi dzień. Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków – Liski.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 100g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę)
- 400g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 200–250ml wody (zależy od rodzaju mąki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier, 100ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „ruszyły”.
- Mąkę łączymy z solą i ziemniakami, na środku robimy dołek i wlewamy zaczyn, potem resztę wody i oliwę. Pamiętajmy wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od mąki.
- Zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na jedną godzinę do wyrastania.
- Po jednej godzinie z ciasta formujemy okrągły bochenek, który przekładamy do koszyczka do wyrastania wysypanego mąką lub (ja tak zrobiłam) do durszlaka/ miski wyłożonej ściereczką oprószonej dość dobrze mąką. Odstawiamy do wyrastania na ok. 45–60 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 240°C. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pizzy (jeśli ktoś taki ma).
- Wstawiamy bochenek do piekarnika. Na jego dno można wysypać kostki lodu, będą parowały podczas pieczenia i skórka będzie chrupiąca.
- Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210°C (ja u siebie zmniejszyłam na 180°C) i dopiekamy kolejne 15–25 minut, do zrumienienia bochenka. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego!
Z przepisu wychodzi jeden spory bochenek.
Dodatkowo nacięłam delikatnie skórkę wyrośniętego już bochenka.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!